Seramik Döşeme Nasıl Yapılmalıdır?
Seramikler evinizdeki her odaya farklı bir şıklık ve özgünlük katabilir. Evinize seramik döşemeyi düşündüğünüz zaman iki seçeneğiniz vardır. Evinizde hali hazırda seramik döşemeler varsa ya onları çıkarıp duvarlarınızı yeni seramikle buluşturacaksınız ya da eski seramiklere hiç dokunmadan yeni seramikleri üzerine monte edeceksiniz. İkinci seçenek daha temiz ve güvenilir olan seçenektir. İlk önce seramiklerin rengine karar vermelisiniz. Daha sonra ise seramiklerinizin rengine uygun bir seramik yapıştırıcısı almalısınız.
Seramikleri Duvara Monte Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Seramikleri duvara monte edecekseniz yerleştirmeye zeminden başlamalısınız, eğer zemine monte edecekseniz de yerleştirmeye odanın köşesinden başlamanız daha doğru olacaktır. Seramiğinizi yapıştıracağınız zemine yerleştirip bir tokmak yardımıyla hafifçe vurmalısınız daha sonra seramiklerin arasında derz artısı koymayı unutmayın. Tüm odayı seramikle kapladıktan sonra derz dolgusunu doldurmak için 24 saat seramiklerin yerlerine yapışmasını beklemelisiniz. 24 saat geçtikten sonra derz dolgusu yapacağınız zaman seramikleri yerleştirirken koyduğunuz derz artılarını çıkarmalı ve boşlukları derz ile doldurmalısınız. Derzi doldurduktan 24 saat sonra da seramiklerin yüzeyini derz artıklarından arındırabilirsiniz.
Seramik Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?
Seramik ölçüsüne ve seramiğin uygulanacak alana bu ölçüyle uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Dar alanlarda çok büyük ve büyük desenli seramikler kullanmak doğru olmayacaktır. Bunun yanı sıra küçük alanlarda koyu renkli seramiklerin yanı sıra açık renkli ve küçük desenli seramikler kullanılmamalıdır. Alanı boğmaması hatta alanı olduğundan büyük göstermesi evin ferahlığı açısından daha uygun olacaktır. Seramiklerin uygulanacakları alana göre çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Etrafında çok fazla su olacak bir zemine veya duvara seramik monte edilecekse su geçirmez özellikli seramikler tercih edilmelidir.
Zemine Seramik Nasıl Uygulanır?
Zemine uygulanacak seramiklerin kaygan olmamasına da dikkat edilmelidir. Banyoda veya tuvalette tercih edilecek ürünlerin kaygan olması olumsuz ev kazalarına sebep olabilir. Bu yüzden seçilen seramiklerin banyo ve tuvalet gibi ortamlara uygun olması gerekmektedir. Seramikler alana şıklık katar, dekorasyonunuzda sade parçalar tercih ettiyseniz desenli ve renkli seramikler tercih edip ortamı canlandırabilirsiniz. Mutfak dolaplarına uygun ara seramikleri de mutfağınıza canlılık katabilir. Çeşitli desenlere ve renklere sahip olan seramikler tarzınızı en iyi şekilde mutfağınıza yansıtmak için birebirdir. Modern, klasik, etnik ya da kasaba tarzı bir görünüm için her desenden ve her renkten seramik bulmak mümkündür.
Seramiklerin Avantajları Nelerdir?
Seramikler uzun ömürlü dekorasyon ürünleridir. İyi ve kaliteli bir seramik seçtiyseniz sizinle uzun yıllar yaşayabilir. Ayrıca seramikler kimyasal temizleyicilere ve ısıya karşı dayanıklıdır. Seramiklerinizi neyle silerseniz silin aşınmaz ya da çizilmezler. Dayanıklı malzemeden üretilmişlerdir. Daha çok su ve nem ile iç içe olacağı alanlara monte edilecekleri için suya ve neme karşı dayanıklıdır.
Bu yüzden kolay kolay rutubet ve küf gibi sorunlarla uğraşmanız gerekmez. Ayrıca seramikler ortama temiz, ferah ve modern bir hava katarlar. Çeşitli desenlerden oluşan seramikleri tercih ederek sade olan dekorasyonunuza hareket katmanız da mümkündür.
En Çok Tercih Edilen Seramik Modelleri Nelerdir?
Ahşap tarzını sevenler, daha etnik dekorasyonlara bayılanlar genelde ahşap görünümlü seramik modellerini tercih etmektedirler. Banyo, tuvalet gibi su ile iç içe olunan ortamlarda tahta su çekeceği için tercih edilmemelidir fakat ahşap tarzını yine de evinizde yansıtmak isterseniz ahşap görünümlü seramikler tam da size göre aslında. Daha doğal ve sıcak bir ortam yaratmak için tercih edilen ahşap görünümlü seramikler, seramiklerin genel olarak soğuk gözüken tavrını da kırıp evi daha sıcak ve temiz bir ortam haline getirebilirsiniz.
Ahşabın yanı sıra daha profesyonel ve ciddi bir görünümü tercih edenler için ise mermer görünümlü seramikler bulunmaktadır. Bu tür seramik çeşidi daha çok banyo ve tuvaletlerin duvar zeminlerinde tercih edilmektedir. Duvar zeminlerinde gözüken parlak seramikler ortama daha temiz ve ferah bir hava katar. Eğer nostalji seven biriyseniz retro seramikler tam da siz uygun bir seramik çeşididir. Otantik bir ortam yaratmak isterseniz bu seramik çeşitlerini hem iç mekânınızda hem de mekânınızın dış kısımlarında kullanabilirsiniz. Genellikle mat bitişli olarak kullanılan bu tür seramikler daha çok kafe, restoran gibi sosyal ortamlarda vintage bir hava yaratmak için kullanılır. Bu tür seramikler de darbeye ve çizilmeye dayanıklıdır.