Gazbeton Kullanım Alanları Nelerdir?
Gazbeton bir diğer adıyla YTONG içerisinde hava boşluğu bulunduran bir yapıdır. Isı ve ses yalıtımlarında kullanılan bu yapı kuvarsit, çimento, kireç ve suyun karıştırılmasıyla oluşturulur. Hafif olan bu yapının içerisinde yüzde 80 oranında boşluk bulunur. Bunun için ısı ve ses yalıtımlarında ve inşaatlarda çokça tercih edilir.
Gazbetonun Özellikleri Nelerdir?
Gazbetonun içerisinde yüzde 80 oranında hava boşluğu bulunmaktadır ve oldukça hafiftir. Hafif olması sebebiyle inşaatlarda sık sık kullanılmaktadır. Isı yalıtımı özelliği sebebiyle eviniz yazları serin olurken kışları da oldukça sıcak olmaktadır. Özellikle apartman yenilemelerinde sıkça kullanılan bir malzemedir. Bu özelliği gereği ekstra kullanılabilecek ısı yalıtım malzemesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Tercih edilen bu malzeme yeterince iş görür. Apartmanlarda kullanılan bu malzeme ısı ve ses yalıtımı haricinde depreme dayanıklılığı da arttırmaktadır.
Gazbeton hafif bir malzeme olduğu için deprem esnasında kolonlara fazla yük binmez bu sayede de büyük ve geri dönülemez hasarlar alınmaz. Gazbeton binaların depreme dayanıklılığını arttıran yegane malzemelerden biridir. Gazbeton depreme dayanıklı olduğu kadar ateşe de dayanıklı bir maddedir. 1200 dereceye kadar ateşe dayanıklı olması sayesinde yanmaz etiketi altında inşaatlarda gönül rahatlığı ile kullanılır. Dayanıklı olmasının yanı sıra kolay şekil alabilen bir maddedir. Matkapla delebilir ya da rendeleyebilirsiniz. Üzerine çivi çakabilir, vidalama bile yapabilirsiniz. Pek çok tesisatta hayat kurtarıcı bir malzemedir.
Gazbeton Nasıl Üretilmektedir?
Kuvarsit değirmende öğütülür ve içerisine çimento, kireç, alüminyum tozu konarak karıştırılır. Elde edilen hamur ise çelik kalıplara dökülür. Daha sonra birleşen bu maddeler oldukça yüksek bir ısı açığa çıkartılar. Bu açığa çıkan yüksek ısı ile birlikte içerisinde bulunan alüminyum tozu kabararak gazbetonu oluşturur. Hafif beton sınıfında yer alan gazbeton birçok elementin bir araya gelişi ile böyle oluşmaktadır.
Kabaran ve belli bir kalıba gelen gazbeton daha sonra çelik teller ile birlikte ölçüsü alınarak milim milim kesilir. Her milimden ve her şekilden gazbeton bulmak ya da yaptırmak mümkündür. Kesilip hazırlanan gazbetonlar yaklaşık 11 ile 12 saat aralığında sertleşene kadar basınçlı su buharına doymuş bir ortamda bekletilir. 11 ile 12 saat sertleşmek için bekleyen gazbetonlar öngörülen süre bittikten sonra sertleştikleri takdirde kullanıma hazırlardır.
Gazbeton Kullanım Alanları
Apartmanlarda ya da taşıyıcı olabilen her sistemde iç ve dış dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Betonarme yapılarda veya betonarme dişli döşemelerde dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Hem dış hem de iç duvar yapısında dolgu malzemesi olarak kullanılabilen gazbetonlar sağlam olduğu için tercih edilir. Hem ısı hem de ses yalıtımı az olan döşeme veya duvarlarda ısı ve ses yalıtımını yeterli hale getirmek için de gazbetonlar tercih edilir.
Günümüz şartlarında ısı yalıtımı önemli bir husustur. Gazbetonlar çoğunlukla yapılarda ısı yalıtımı için tercih edilmektedir. Çok katlı ya da tek katlı binaların daha dayanıklı olması, depremde bir hasara uğramaması için da gazbetonlara gönül rahatlığı ile güvenebilirsiniz. Hafif bir yapıya sahip olduğu için binalarınızda oluşabilecek ağır yük binmelerinin önüne geçer. Bu sayede binalar depremde ağır bir hasar almaktan kurtulurlar. Tüm bunların yanı sıra gazbeton modern bir yapı malzemesidir ve cep dostudur. Isı yalıtımı sayesinde faturalardan tasarruf edilmesini sağlarken büyük alanlarda da pek çok tasarrufa katkı sağlar. Büyük yapılarda veyahut sosyal tesis gibi çok uğrak yerlerde kullanılır ve bu sayede ısıdan tasarruf edilir. Artık gazbeton, beton ve tuğlanın yerini almıştır. Çoğunlukla inşaatlarda gazbeton tercih edilmektedir.
Gazbeton Uzun Ömürlüdür
Gazbeton hafif ve nefes alan bir yapıdır. Nefes alan yapısı sayesinde alanlarda oluşabilecek rutubeti önler. İnorganik bir yapıya sahiptir. İklime ve çevre koşullarına karşı dayanıklı bir yapıda olmak üzere üretilmiştir. Kolay kolay bozulmaz ve eskimez. İçerisinde bulunan çimento ve kireç gibi malzemeler sayesinde gazbeton da dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Pek çok ülkede üretilen gazbeton, pek çok ülkenin mimari yapılarında da kullanılır. Güvenilir bir malzeme olan gazbeton aynı zamanda ekonomik ve konforludur. Yapacağınız hemen hemen her tip konutta ve sosyal yapıda gazbetonu gönül rahatlığı ile kullanabilir, konforun ve tasarrufun keyfini uzun yıllar sürebilirsiniz.