Derz Dolgu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yüzeylere seramik kaplama yapılması sırasında, iki seramik arasında bırakılan boşluğa derz, bu boşluğa doldurmayı sağlayan kimyasal dolgu uygulamasına ise derz dolgu denir.
Seramik döşenecek mekânın durumuna, özelliğine ve döşenecek seramiğin ebadına göre derz boşluğu mutlaka bırakılmalıdır.
Derz Dolgu Niye Yapılır?
Seramik, fayans döşeme işlemlerinden sonra zamanla oluşacak ısı farklılıklarından dolayı seramik ve fayanslarda genleşmeler olur. Seramiklerde oluşacak bu ebat değişiklikleri küçükte olsa birbirlerini sıkıştırarak zarar görmelerine sebep olur. Derz boşlukları işte bu noktada fayansların genleşme sonucu yaşadıkları gerilim payıdır. Fayansların zarar görmesini engeller.
Derz Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Derz dolgu iki ana guruba ayrılır:
- Silikonlu derz dolgu
- Epoksi derz dolgu
Silikonlu Derz Dolgu: Silikonlu derz dolgu malzemenin kullanım alanı bir hayli geniştir. Islak yüzeyler için kullanılan seramik, granit, mermer, fayans gibi malzemelerle kullanıla bilinir. Çimento bazlı bir malzeme olup, polimer katkılı ve su itici bir yapıdadır. Yapısından dolayı su emiciliği düşüktür. Çatlama yapmaz. Kolay hazırlanan, uygulaması da oldukça kolay olan bir üründür. 8mm’ye kadar derz aralarına pürüzsüz bir şekilde uygulanır.
Epoksi Derz Dolgu: Dayanıklılığı oldukça yüksek bir dolgu malzemesidir. Kimyasallardan etkilenmez. Sovent içermeyen bir üründür. Epoksi derz dolgular emsallerine göre daha fazla tercih edilir. Sebeplerini açıklamak gerekirse dayanıklılığı, uygulama kolaylığı, temizlik kolaylığı sayıla bilinir. Bu artılar zamandan ve paradan tasarruf sağlar. 2mm den, 15 mm ye kadar derz boşluklarına dolgu malzemesi olarak kullanıla bilinir.
Avantajları bunlarla da sınırlı kalmaz kullanım alanı çok çeşitlidir. Çimento bazlı dolgu malzemelerinin kullanılmadığı alanlarda kendine yer bulur. Gıda sektöründe veya yemek üretimi yapılan fabrika bölümlerinde, sauna, yüzme havuzu, kaplıca gibi mekânlarda, porselen, fayans, cam mozaik için dolgu malzemesi olarak tercih edilir.
Derz Boşluklarının Dolgu Malzemesi İle Doldurmanın Amacı Nedir?
Başta da belirttiğimiz gibi derz, malzemeler arasında bırakılması zorunlu boşluklardır. Bu boşlukları dolgu malzemesi ile doldurmak zorunludur. Bunun başlıca sebepleri;
- Derz aralarına, haşere, toz, kir, su vb. şeylerin girmesi gibi istenmeyen durumların oluşmasının önüne geçmek.
- Yüzey malzemelerinin (fayans, karo, mozaik, mermer, granit vb.) ve derzlerin ömrünü uzatmak
- Estetik görüntü elde etmek
- Kaplama yapılan yüzeyin direncini arttırmak
Derz Dolgu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Derz dolgu yapılacak derz boşluğunun temizlenmiş yabancı maddelerden arındırılmış olması gerekmektedir.
- Derz dolguda kullanılacak yapıştırıcı malzemenin kür haline gelmiş olduğuna emin olmak gerekir.
- Derz dolgu uygulamasından sonra, yüzeyi kolay temizlemek amacıyla, derz dolgu boşluklarına denk getirmemek şartıyla yüzey koruyucu malzeme uygulana bilinir.
- Özellikle nem emme özelliği olan bir kaplama malzemesi uygulaması yapılıyorsa ve bu uygulama sıcak veya rüzgârlı bir havaya tesadüf etmiş ise derz araları temiz su ile nemlendirmek icap eder.
- Hazırlanacak derz dolguda, derz dolgu malzemesi ve suyun oranına dikkat edilmelidir. Geniş bir kapta hazırlanmalıdır. Derz malzemesi ve suyun birleşimi oldukça yavaş olmalı iyi bir şekilde karıştırılıp harmanlanmalıdır. Malzeme ve su homojen bir şekilde karışmış olmalıdır. Asla hızlı karıştırılmamalı köpük oluşumuna da fırsat verilmemelidir.
- Derz dolgu malzemesinin suyla karışma aşaması ve karışım oranları o kadar önemlidir ki yanlış uygulama sonucu tozutma, çatlama, dolgunun renk değiştirmesi gibi olumsuz sonuçlar ile karşılaşıla bilinir. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için ürün satıcısından en doğru bilgiyi ala bilir ve bu hazırlık aşamasına öyle başlayabilirsiniz.
- Yine derz malzemesinin hazırlanması aşamasıyla ilgili önemli hususlardan biride malzeme homojen bir şekilde karıştıktan sonra 5 ila 10 dakika arasında bir süre dinlenmeye alınmalıdır. Bu süre sonunda bir kez daha alt üst edilen derz harcı ideal kıvama ulaşmıştır.
- Derz dolgu malzemesi lastik mala ile yüzeye çapraz bir şekilde uygulanır. Sonrasında fazla gelen dolgu malzemesi yüzeyden temizlenmelidir.
- Derz dolgu uygulaması hava şartlarına göre değişiklik gösterse de ortalama 10 yada 20 dakikada matlaşmaya başlar. Bu aşamada, nemli bir sünger yardımıyla, yüzeyde kalan fazla malzeme, dairesel hareketler ile temizlenir. Çalışılan alan geniş ise nemli süngeri sık sık yıkamak faydalı olacaktır.
- Derz dolgunun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra kuru bir bezle yüzey temizlene bilinir.